Vianočné vinše žičlivé aj žartovné

24.12.2012 Celý región

"Doniesol som vám oceli, aby ste nepadli z posteli, aby sa vám hrnce, misky a rajnice nebili. Reťaze netrhali, sekery nelámali. Aby ste boli zdraví ako táto oceľ."
 
"Vinšujem, vinšujem na šťastí, na zdraví, na toto božé narodení. Ten starý rok prežiť, nového sa dožiť, hojnejšého a pokojnejšého. Od Boha šťasťá, od ľudí lásku, sto zlatých do méška, plný dvor statku a po smrti Kráľovstvo nebeské. A gazdovi vinšujem sto meríc ovsa, sto meríc pšenice, sto meríc kukurice. A gazdinej sto kureníc, sto kačeníc a sto huseníc,"
 
"Vinšujem vám toľko žita mechov, koľko máte na povaly orechov a moc svinék do roka, aby ste aj druhým mohli pomócť. Vinšujem vám toľko dietok, koľko je na lúke kvietok a já vám vinšujem neska, aby vám z povala padla deska a aby vám po chrbte treskla."
 
"Vinšujem vám títo slávne svátky Krista pána narodení a Nový rok, aby vám dal pánboh zdraví, šťastí, hojné božské požehnání do dlhého dožiťá. S menšími hréchmi, s božou milosťou, veľkou radosťou, na poli úrod, do dvora pri plot, na statečku rozmnoženia a na dietkach potešenia."
 
"Vinšujem vám títo slávne svátki Krista Pána narodzení, abi vám dal Pán Boh zdraví, ščascí, Bošské požehnání a po smrci králofstvo nebeské. Pochválen, Pán Ježiš Kristus."
 
"Vinšujem vám šťastlivé sviatky, žeby k vám prišli myši na priadky a potkany na tkanie, aby ste nemali trápenie. Nový rok, nový rok, aj na druhý rok. Aby sa vám urodilo hrachu, maku, šošovici a sto káblov (kábel – gemerská objemová miera z dreva) pšenici. Ešte k tomu mech peňazí za hodinu sto razy. Aby bolo plno jak na dvore, tak v komore, to vám prajú všetci ľudia z Gemere,"

 "Dajte nám peniažťok, lebo dva, nech vás Pán Boh požehná. Pochválen buď Ježiš Kristus."

"Vinšujem vám tieto sviatky narodenia Krista Pána, aby vám dal Pán Boh zdravia, hojnô Božskô požehnania, na poli úrodu, do domu príchodu, pochválen buď Ježiš Kristus."

"Ja som malý žiačik, spievam ako vtáčik. Vtáčiky spievajú, Ježiška vítajú, a ja jeho vítam, peniažťok si pýtam, peniažťok mi dajte, zbohom ostávajte,"
 
"K pomoci, buď, k pomoci cez tieto nové sviatky. Boh – syn nás doviedol doširoko dožiti, menšími hriechmi, väčšou radosťou, Božou milosťou. Na poli veľa obilia, na lúkach veľa sena, vo viniciach veľa vína, vo dvore príchody, v chyži radosť a veselia a vám všetkým dobrýho zdravia. Pochválen buď Pán Ježiš Kristus!"
 
"Ja som malý žiačik, prišiel som si pre koláčik. Ak mi máte, tak mi dajte a zaveľa nemeškajte."
 
"Je v tomto dome pekný mládenec, keby nám on dal dukát na veniec. Pánu gazdovi holbičku vína, aby vychoval dobrého syna. Pani mamovke teplú žehličku, aby vychovala švárnu paničku."
 
„Vinšuje vám na tieto sviatky, že by ste nepili vody ani kvapky, len víno, pálenku a horec, že by vám narástol veľký jarec. A k tomu vinšujeme vám vospolok šťastlivé sviatky, že by ste mali toľko priateľov, toľko je na svete šumných slov,"

„Vinsujym vum, vinsujym, na zdrovje, na scenšče, zeby šče še docekali drugego cenščlivego roku. Pŕi scenšču, pŕi zdrovju, pŕi dobrym pokoju, mnej gnivuf, vjynksyj radošči, hojnejsyf a urodnejsif rockuf, jak my doteros pŕezyli.“

„Vinčuem vám vinčujem na tote švjatočki, ščejsce, zdrave, bošske požehnanne. Žebi sce žili, palenku pili a žeby sce še nigda nevadzili. Žeby še vam vedli všelijake statki, kuročky džubkate, kravički roškate, maslo jak hlava, žulte jak pupava."

„Ja som mali vinčovačik, scem korunku i koláčik, korunku mi dajce, zbohom ostavajce.“

„Vinšujem, vinšujem, na to bože narodzeňe hojňejši pokojňejši ročki dočekac, ňe taki smutni, ale vešeli, že by vaša pľevenka tak stala medzi stoškami jak jasni mešačok medzi hvizdočkami. To želame gazdovi, gazdinej i celej familii.“
 
"Najprv vám vinšujem učenlivé dietky, by na vašu radosť vyrastali všetky. Aby nefajčili, pálenku nepili, aby vám, rodičom, starosť nerobili. Aby práca bola pre vás potešením a omyly iných poučením. Všetko dobrô vinšujem,"

"Vinšujem vám, vinšujem, títo výročité svátky, aby vám dal Pán Boh zdravie, ščastie, hojné božské požehnánie, všetko čo si od Pána Boha žádate, po smrti kráľovstvo nebeské. Pochválen Pán Ježiš Kristus," 
 

Vyberte región